Wapenbezit

Wordt u verdacht van wapenbezit? Of heeft u dagvaarding ontvangen voor wapenbezit? Het lijkt op het eerste gezicht een lastig uitgangspunt, wanneer er een wapen gevonden is. Echter, met de hulp van onze strafrechtadvocaten, die gespecialiseerd zijn in de wapenwetgeving, is uw zaak zeker nog niet verloren.

Wapenbezit en Wapenwetgeving

Het is ten allen tijde een goed idee om een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in de wapenwetgeving. Bij verdenking van wapenbezit moet u veel vragen beantwoorden en worden er veel vragen gesteld rondom het wapen en situatie. Is het wapen verboden? Is het wapen getest op deugdelijkheid? Waar is het wapen gevonden? Etc. Lees hieronder meer over wapens die onder de wapenwetgeving vallen.

Het is belangrijk om in vroeg stadium uw procespositie te bepalen. In sommige gevallen is het beter om te zwijgen, terwijl in andere gevallen het verstandig is om een verklaring af te leggen. De hulp van onze gespecialiseerde advocaten is dus erg belangrijk in zaken omtrent wapenbezit.

Verdedigers.nl: dé specialisten voor directe juridische bijstand en ondersteuning

Is wapenbezit toegestaan?

Het bezit van wapens, ook slag en steekwapens, is strafbaar bij de Nederlandse wet en geldt als een misdrijf. De wet is er om de samenleving te beschermen van de schadelijke effecten van wapens. De wapenwetgeving definieert een verschil in het voorhanden hebben van een wapen en het dragen van een wapen. Voorhanden hebben wil zeggen, dat iemand een wapen in het bezit heeft, ook wanneer het thuis is opgeborgen. Het dragen van een wapen wil zeggen, dat het op grijp afstand is, terwijl deze persoon zich op een openbare plaats bevindt.

wapenbezit Categorieën

De wapenwetgeving kent vijf verschillende categorieën, namelijk:

  1. Niet vuurwapens. Dit zijn o.a. stiletto’s, vlindermessen, ploertendoders en boksbeugels. Deze vallen onder verboden wapenbezit.
  2. Zware of aangepaste wapen (vuur, gas, elektriciteit, ontploffingen). Dit zijn o.a. automatisch wapens, geweer met afgezaagde loop, pepperspray, stroomstootwapens. Deze vallen onder verboden wapenbezit, maar sommige lichte explosieven zijn toegestaan.
  3. Niet aangepast wapens. Dit zijn o.a. Geweren, revolvers, pistolen, alarm- en startpistolen. Deze vallen onder verboden wapenbezit, behalve voor vergunninghouders (sportschutters, jagers en verzamelaars).
  4. Restcategorie van lichte wapens. Zwaarden, kruisbogen, alarmpistolen en luchtwapens. Personen boven de 18 jaar mogen deze wapens bezitten, maar niet publiekelijk dragen en de luchtwapens mogen geen gelijkenissen vertonen met vuurwapens.
  5. Munitie. Munitie voor categorie 2 en 3 valt ook onder verboden wapenbezit.

Specialisten in Wapenwetgeving

Aangehouden voor wapenbezit? Bel voor onmiddellijke juridische bijstand tijdens kantooruren 020 - 60 60 680. Buiten kantooruren kunt u bellen met 06 - 42 92 21 39. Door onze kennis en ervaring werken wij efficiënt, waardoor de kosten laag blijven. In veel gevallen komt u in aanmerking voor de door de overheid - pro deo - gefinancierde rechtsbijstand.

Neem direct contact met ons door het bovenstaande formulier in te vullen. U kunt zich ook gratis en vrijblijvend door een van onze specialisten laten terugbellen.

Specialisten

Specialisten

De strafrechtadvocaten van Verdedigers.nl, onderdeel van Van Oosten Advocaten uit Amsterdam, zijn gespecialiseerd in de verdediging van cliënten. Ons team staat u bij met alle voorkomende juridische problemen.

Over onze specialisten

De Kosten

De Kosten

Dankzij onze specialisatie werken we efficient waardoor de kosten laag blijven. Vaak komt u in aanmerking voor de door de overheid - pro deo - gefinancierde juridische rechtsbijstand

Meer over de kosten