Verwarring over weigering VOG aan verdachten

In vrijwel alle media is vanochtend het bericht te lezen dat Teeven een Verklaring Omtrent het Gedrag aan een verdachte wil kunnen weigeren, ook als deze niet is veroordeeld. “Goh, kan dit dan niet?” zou je denken. Dit kan wel degelijk! De nieuwsberichten schetsen het beeld dat je alleen geen VOG krijgt als je door een onafhankelijke rechter schuldig bent bevonden. Helaas is het tegendeel waar. Ook verdachten krijgen in veel gevallen geen Verklaring Omtrent het Gedrag. Als je nog niet bent veroordeeld, maar je zaak is wel bekend bij justitie, is het eerder uitzondering dan regel dat een VOG desondanks wordt afgegeven.

Vreemd genoeg lijken de media in Nederland hier niet goed van op de hoogte. Op bijvoorbeeld de website van de NOS staat te lezen: “Nu kan het afgeven van een VOG alleen geweigerd worden als iemand is veroordeeld.” Dit is geheel onwaar. Op de website van NRC staat een quote van Magda Berndsen van D66 hierover. Zij zegt: ““Op deze manier kan je een VOG worden geweigerd, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Ik heb hier grote aarzelingen bij. Wéér wordt er een grens verlegd.” Ook politici blijken dus niet voldoende op de hoogte van de huidige regeling.

Nogmaals, een rechter is absoluut overbodig op grond van het huidige beleid. Ook als je slechts verdachte bent en er heeft nog geen rechter naar je zaak gekeken, loop je een serieus risico dat de VOG wordt geweigerd.

Hoe zit het dan wel in elkaar?

Alle justitiële gegevens, dus ook openstaande zaken, mogen tegen iemand worden gebruikt bij het beoordelen van een Verklaring Omtrent het Gedrag-aanvraag. Er is sprake van een openstaande zaak, zodra de politie de zaak bij het openbaar ministerie heeft aangebracht.

Waar Teeven op doelt, zijn enkel de zaken die nog in onderzoek zijn bij de politie en daarom nog niet zijn opgestuurd naar justitie. Politiegegevens mogen op dit moment niet worden gebruikt om een VOG te weigeren. Daar wil Teeven nu dus verandering in brengen. Dat dit momenteel niet mag, weerhoudt Teeven er overigens niet van in sommige gevallen toch de VOG te weigeren. Zo kreeg een cliënt van ons geen VOG ondanks dat hij nooit is veroordeeld en zelfs niet als verdachte bekend was bij justitie. Zijn naam kwam hooguit een paar keer voor in politiemeldingen die te maken hadden met overlast in een bepaalde wijk. In deze zaak - die door ons kantoor succesvol is bepleit - werd deze weigering tenietgedaan door de bestuursrechter.

Als Teeven zijn zin krijgt, zou het zomaar zo kunnen zijn dat na een paar meldingen van overlast door de buren bij de politie, iemand zijn VOG op zijn buik kan schrijven. En als gevolg hiervan zijn (droom)baan aan zijn neus voorbij ziet gaan.

Overige publicaties

Verdedigers.nl: dé specialisten voor directe juridische bijstand en ondersteuning

Specialisten

Specialisten

De strafrechtadvocaten van Verdedigers.nl, onderdeel van Van Oosten Advocaten uit Amsterdam, zijn gespecialiseerd in de verdediging van cliënten. Ons team staat u bij met alle voorkomende juridische problemen.

Over onze specialisten

De Kosten

De Kosten

Dankzij onze specialisatie werken we efficient waardoor de kosten laag blijven. Vaak komt u in aanmerking voor de door de overheid - pro deo - gefinancierde juridische rechtsbijstand

Meer over de kosten