'Oneerlijk proces door lang wachten'

GRONINGEN - Strafadvocaten hekelen de langere duur tussen gepleegd delict en berechting. Er zou sprake zijn van een oneerlijk proces, bijvoorbeeld omdat getuigen zich door de lange wachttijd weinig meer kunnen herinneren.

De strafpleiter Anno Huisman van Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters, bekend van de zaak Marianne Vaatstra, twitterde woensdagochtend: 'En morgen heb ik zitting te Amsterdam, verbale bedreiging. Zaak van maart 2010 (!). Mijn laatste 15 zaken op zitting waren gemiddeld ouder dan 2,5 jaar.' Huisman kreeg bijval van andere advocaten die 'records' van stal haalden. Eentje noemde een zaak uit 2009 die nu pas voor de rechter kwam.

Huisman spreekt van een 'puinhoop' bij het openbaar ministerie. ,,Ik had onlangs een getuigenverhoor bij het Hof van Arnhem. Het ging om een verzet tegen aanhouding. Een zaak van vier jaar oud. Bij de rechtbank werden er geen getuigen opgeroepen, maar in hoger beroep wilde ik dat wel. De twee agenten die ik opriep hadden geen flauw benul meer van wat er was gebeurd.''

Volgens Huisman is er door het wegvallen van de getuigenverklaringen, geen sprake meer van een eerlijk proces, of 'fair trial', volgens artikel zes van het Europees Verdrag van de Rechten voor de Mens (EVRM). Dat betekent dat in zijn ogen het openbaar ministerie niet-ontvankelijk is, wat betekent dat de verdachte niet vervolgd kan worden.

Secretaris Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten herkent zich in de woorden van Huisman. Ook cijfers van de Raad voor de Rechtspraak ondersteunen het verhaal van Huisman collega-strafpleiters.

Bron: Dagblad van het Noord (dvhn.nl)

Overige publicaties

Verdedigers.nl: dé specialisten voor directe juridische bijstand en ondersteuning

Specialisten

Specialisten

De strafrechtadvocaten van Verdedigers.nl, onderdeel van Van Oosten Advocaten uit Amsterdam, zijn gespecialiseerd in de verdediging van cliënten. Ons team staat u bij met alle voorkomende juridische problemen.

Over onze specialisten

De Kosten

De Kosten

Dankzij onze specialisatie werken we efficient waardoor de kosten laag blijven. Vaak komt u in aanmerking voor de door de overheid - pro deo - gefinancierde juridische rechtsbijstand

Meer over de kosten