Advocaten vragen stop op alle alcoholsloten

Het CBR moet niet alleen stoppen met het opleggen van nieuwe alcoholsloten, maar moet ook alle al opgelegde alcoholslotprogramma's bevriezen.

Juridisch medewerker Nico de Vries van het Friese advocatenkantoor Anker en Anker heeft daar om gevraagd bij het CBR.

Gelijk behandelen

Gelijke gevallen moeten gelijk behandeld worden, redeneert De Vries. Donderdag liet ook advocaat Geertjan van Oosten in deze krant al weten dat hij snel zo'n verzoek in zal dienen. Minister Melanie Schultz van Haegen liet vrijdag echter in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de bestaande gevallen gewoon gehandhaafd blijven.

Tegenstanders van het alcoholslot strijden al jaren tegen de in hun ogen oneerlijke gang van zaken rond het slot.

Duizenden euro's

Automobilisten die betrapt worden met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in het bloed, krijgen standaard door het CBR een alcoholslot opgelegd. De auto kan dan pas starten als een ademtest uitwijst dat de chauffeur nuchter is. Inbouw en gebruik van zo'n slot kost duizenden euro's. Mensen die het minder breed hebben, worden daardoor harder getroffen dan anderen, stellen tegenstanders.

Donderdag maakte Schultz van Haegen bekend dat het CBR twijfels heeft bij de juridische onderbouwing van de maatregel die al sinds 2011 wordt toegepast. Voorlopig wordt de maatregel daarom niet meer opgelegd.

Makkelijk te manipuleren

Volgens tegenstanders moet het slot definitief verdwijnen omdat het te makkelijk is te manipuleren, omdat het niet nauwkeurig werkt en omdat het tot onveilige situaties leidt. Tijdens de rit kan een piepje afgaan waarna de bestuurder binnen tien minuten moet blazen. "Met de telefoon in de hand bellen in de auto mag niet, maar dit apparaat mag je blijkbaar wel vasthouden," stelt Clauda Beekhof die al jaren alle partijen bestookt met haar klachten over het slot. Haar zoon kreeg enkele jaren geleden een alcoholslot opgelegd. Tijdens een rit belandde hij in de berm omdat hij moest blazen.

Wat de tegenstanders stoort is dat ze worden neergezet als alcoholisten, terwijl ze tot de minder zware overtreders behoren. Wie echt fors teveel drinkt, is meteen z'n rijbewijs kwijt.

Heeft u ook een alcoholslot opgelegd gekregen en wilt u dit direct stop zetten? Neem dan contact op met Geertjan van Oosten en zijn collega's. Zij zijn specialisten op het gebied van het alcoholslot en andere rijbewijsproblemen.

Bron: de Gelderlander

Overige publicaties

Verdedigers.nl: dé specialisten voor directe juridische bijstand en ondersteuning

Specialisten

Specialisten

De strafrechtadvocaten van Verdedigers.nl, onderdeel van Van Oosten Advocaten uit Amsterdam, zijn gespecialiseerd in de verdediging van cliënten. Ons team staat u bij met alle voorkomende juridische problemen.

Over onze specialisten

De Kosten

De Kosten

Dankzij onze specialisatie werken we efficient waardoor de kosten laag blijven. Vaak komt u in aanmerking voor de door de overheid - pro deo - gefinancierde juridische rechtsbijstand

Meer over de kosten