Strafblad: Het alcoholslot; een maatregel of straf?

Een artikel van Annemiek van Spanje en Elina Kurtovic over het alcoholslotprogramma.

Het alcoholslotprogramma heeft ondertussen het nodige stof doen opwaaien. Hoewel de maatregel bijzonder geschikt lijkt om onder invloed verkerende bestuurders van de weg te houden en het ongemak voor bestuurders op het oog gering is blijken de gevolgen in de praktijk voor sommige bestuuurders desastreus. Voor hen vormt de maatregel, die vaak boven op een strafrechtelijke rijontzegging komt, een extra straf. De vraag is of deze dwingendrechtelijke bestuursmaatregel ook in juridische zin als bestraffing (in de zin van artikel 6 EVRM) kan worden aangemerkt, zodat bij de oplegging ervan een belangenafweging moet plaatsvinden.

Download het artikel: Het alcoholslot; een maatregel of straf? (.PDF)

Overige publicaties

Verdedigers.nl: dé specialisten voor directe juridische bijstand en ondersteuning

Specialisten

Specialisten

De strafrechtadvocaten van Verdedigers.nl, onderdeel van Van Oosten Advocaten uit Amsterdam, zijn gespecialiseerd in de verdediging van cliënten. Ons team staat u bij met alle voorkomende juridische problemen.

Over onze specialisten

De Kosten

De Kosten

Dankzij onze specialisatie werken we efficient waardoor de kosten laag blijven. Vaak komt u in aanmerking voor de door de overheid - pro deo - gefinancierde juridische rechtsbijstand

Meer over de kosten